Efter beslutet: Så har det gått för Rawan

Nu har det gått några veckor sedan Förvaltningsrätten meddelade att kommunen tagit fel beslut i frågan om Rawan El- Harakes rätt till försörjningsstöd. "Innan har det handlat om var hon ska bo, om hon kan bo kvar. Så det är väldigt skönt att det löst sig", säger brodern Mohammad Ali El-Harake.

Rawan El-Harake och hennes bror Mohammad Ali El-Harake. "Beslutet var en jättelättnad. Sedan är det tråkigt att min syster mår som hon mår", säger han.

Rawan El-Harake och hennes bror Mohammad Ali El-Harake. "Beslutet var en jättelättnad. Sedan är det tråkigt att min syster mår som hon mår", säger han.

Foto: Johannes Widergren/Elin Elmström

Vimmerby2022-07-22 20:00

Vimmerby tidning har tidigare uppmärksammat fallet med Rwana El- Harake, vars försörjningstöd drogs in baserat på ett anonymt tips. Hon anklagades för att ha en hemlig relation och riskerade att förlora sin lägenhet. Förvaltningsrätten kopplades in och kommunen tvingades backa på tidigare beslut.

– Kommunen verkar ha förstått bättre hur pass dålig hon är så det jobbas på att få fram en god man. Det är skönt att få det gehöret. Då kan allting kan bli rätt från början, säger Mohammad Ali El-Harake och fortsätter;

– Nu får hon sitt försörjningstöd och hon behåller lägenheten. Vilket är en stor lättnad för det var hon väldigt orolig för. Vimarhem förstod hur situationen var.

undefined
"Vi var fyra hushåll vars liv kretsade kring henne och hur det skulle gå. Mina barn var oroliga. Nu börjar våra liv gå mot det normala", säger Mohammad Ali El-Harake.

När försörjningstödet drogs in kunde inte längre Rawan El- Harake betala hyran och lägenheten sas upp. En vecka senare kom beslutet och familjen kontaktade då Vimarhem.

– Vi försöker alltid vara så tillmötesgående som möjligt mot våra hyresgäster. Det vi gjorde speciellt i det här fallet var att vi avvaktade med vissa delar och bad Förvaltningsrätten att skynda på ärendet, mer i detalj kan jag inte gå, säger vd Johan Oléhn och tillägger;

– Vi är en affärsdrivande verksamhet med ett regelverk som säger att man måste betala sina hyror för att bo hos oss. Samtidigt är det individer det handlar om och vi är en liten organisation som verkar i en liten kommun.

undefined
"Det skulle bli en jättelättnad om Rawan nu får en god man. Det underlättar för alla. Då när hon är jättesjuk behöver hon inte tänka på saker utan då sköter den gode manen alla papper och ekonomin. Sedan får de ha en dialog sinsemellan hur exakt det ska se ut", säger Mohammad Ali El-Harake.

Även om det initialt var mycket glädje över att situationen löst sig menar Mohammad Ali El-Harake att vägen tillbaka är längre än förr.

– Det här körde henne i botten. Hon har varit inlagd tidigare men inte som det varit sedan det här började. Nu är hon så dålig att hon bara kommer hem från sjukhuset på permission. Hennes största skräck har varit att mista umgänget med barnen, de har bott hos henne vissa helger. Nu när hon förlorade försörjningsstödet och inte kunde betala hyran visste hon inte hur det skulle lösa sig. Så hon har rullat ner för sluttningen och har lång resa framför sig.

Men trots allt mörker finns det ljus i tunneln.

– Hon hade gärna velat byta handläggare, för tilliten finns inte. Men huvudsaken är resultatet, att det nu fungerar som det ska. Och får hon en god man blir det till stor hjälp för henne framåt, säger Mohammad Ali El-Harake.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!