Vart fjärde år går vi till valurnorna och lägger vår röst på det parti och de politiker som vi menar representerar oss bäst. Det är också vart fjärde år som vi har möjlighet att ge partierna och politikerna vårt omdöme, eller vårt betyg över hur vi tycker att de skött sig. När Socialdemokraterna och Moderaterna styrde i Vimmerby och ville lägga ner ett antal landsbygdsskolor resulterade det i en folkomröstning i februari 2016. Utslaget blev att skolorna skulle behållas och vid valet 2018 blev omdömet eller betyget svidande för de båda partierna. Socialdemokraterna backade mest och liberalerna, som fortsatt tyckte att skolorna skulle läggas ner, åkte ur kommunfullmäktige.
Folkomröstningar är emellertid ganska sällsynta, vilket gör möjligheten att formellt kunna påverka samhällsutvecklingen mellan valen tämligen små. Det som återstår är opinionsbildning. Och det kan göras på olika sätt. Genom demonstrationer och manifestationer. Genom civil olydnad. I vissa länder genom väpnad kamp. Men vanligast i västliga demokratier genom att föra fram sina åsikter och argumentera för dem. I Vimmerby och Hultsfred har Vimmerby Tidnings opinions- och debattsida sedan decennier varit den naturliga scenen för lokal opinionsbildning.
När så Vimmerby Tidning i november förra året kunde berätta att röntgen på hälsocentralen skulle ”pausa”, det vill säga att den tillfälligt skulle stänga på grund av brist på personal, så blev det debatt. Medborgarna skrev insändare, politiker uttalade sig och genomgående var besvikelsen stor. Och Vimmerby Tidning rapporterade naturligtvis om det. Men ganska snart fick vi in en insändare om att det faktiskt fanns en lösning som var relativt enkel och inte skulle kräva en särskilt stor ansträngning. Lösningen var inte långsiktig, det skulle likafullt köpa regionen tid att rekrytera ny röntgenpersonal och samtidigt kunna ha öppet. Den gick ut på att de nyligen pensionerade röntgenmedarbetarna skulle gå in och arbeta två dagar i veckan. Enkelt, praktiskt och synnerligen lösningsorienterat.
Bakom insändaren stod den pensionerade röntgensjuksköterskan Roland Metz. Vimmerby Tidning gick vidare med förslaget och kontaktade de andra pensionerade röntgensjuksköterskorna – och även de var positiva att gå in ett par dagar i veckan. Vi pratade med den ansvarige för röntgen, klinikchef Per Malcherek, och frågade hur han såg på att ta in pensionärer, och han sa att han tittade på det. Och så i början på vecka blev det klart. Röntgen på hälsocentralen i Vimmerby öppnar igen 4 april.
Det är naturligtvis inte Vimmerby Tidnings förtjänst att röntgenavdelningen kan öppna. Ytterst är det de pensionerade sjuksköterskorna och klinikchefen, och att prestigen lades åt sidan. Men tummelplatsen för utbytet av åsikter och för opinionsbildningen har varit Vimmerby Tidning. Och för att utbytet av åsikter och opinionsbildning ska kunna komma igång måste människor veta vad som händer i vårt samhälle, och den informationen levererar Vimmerby Tidning. Det är vi som berättar vad som händer.
Vi är självklart inte ensamma om att informera om vad som händer. Det finns sociala medier av olika slag och den gamla djungeltelegrafen fungerar fortfarande. Men skillnaden är att vårt jobb är att faktagranska allt material och att låta alla komma till tals.