Matchguide: VH mot Nybro – här är allt ni behöver veta

Dagen D. Kanske inte riktigt, men det väntar likväl en historisk match i Vimmerby ikväll. Vimmerby Hockey tar emot Nybro Vikings för lagets första match i Hockeyallsvenskan någonsin. I vår matchguide har vi samlat allt ni behöver veta inför den efterlängtade drabbningen.

Vimmerby Hockey spelar match ikväll. En ganska viktig sådan. Det är nämligen historisk premiär för laget, i Hockeyallsvenskan.

Vimmerby Hockey spelar match ikväll. En ganska viktig sådan. Det är nämligen historisk premiär för laget, i Hockeyallsvenskan.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-09-20 07:00

Vad: Vimmerby Hockey-Nybro Vikings, omgång 1 av Hockeyallsvenskan.

Var: VBO Arena

När: Fredag, 19:00

NOTERAT

Ingångsvärdena. Kunde det blivit en bättre premiär, än Nybro hemma? När jag tänker efter tror jag nästan inte det. Kopplingen, och historiken, mellan lagen kommer göra det här till något alldeles extra. Hampus Sylvegård-kopplingen är given. Men vi ska inte heller glömma de hetsiga Play Off-mötena mellan lagen förrförra säsongen. Då VH föll på målsnöret, med Sylvegård i spetsen, mot Nybro. En viss Jakob Karlsson gav i samband med dessa möten syrliga inlägg på sociala medier, som anspelade på Nybros värvning av en rysk spelare, efter invasionen av Ukraina. Så visst finns det ingredienser som kan göra att det kokar för fullt i ishallen på fredagskvällen.

Konkurrensen. Sporten var på plats och bevakade den sista VH-träningen inför premiären. Det är tydligt att så mycket välbehövlig kvalitet tillkommit i den här truppen. Men det gör också att många spelare som var tokgivna på två-tre formationer förra säsongen nu kan riskera att hamna utanför laget helt, och få beskåda matchen från läktarplats. Hårda bud i Mellerud. Det ska bli intressant att se hur spelarna som får axla mindre roller reagerar. Intriger kommer alltid uppkomma inom lagidrott, det som präglar vinnande lag är hur man hanterar dem.

Debatten. Det är långtifrån alla som deltar i hyllningskören kring Vimmerby Hockey, och den allsvenska resan som stundar. Eller, de vill i alla fall inte att kommunala medel ska finansiera den. Säga vad man vill om det, jag själv känner mig kluven i frågan och har förståelse för båda sidor (även journalister kan spela sarg ut). Det är tydligt att den här hajpen inte når alla hörn av samhället i vår lilla stad. Nånstans mitt i euforin kring att vi har ett allsvenskt lag i ishockey får vi komma ihåg att det offrats mycket, från många håll, för att det här ska bli möjligt. Så jag hoppas sannerligen att VH-supportarna går man ur huse den här säsongen och visar att det togs rätt beslut i kommunhuset.

HÅLL KOLL PÅ

Jesper Kokkonen. Hjälten är tillbaka, och nu är det showtime. Har inte direkt visat sin fulla potential såhär långt på försäsongen, men alla VH-fantaster vet vilka enorma kvaliteter han besitter. Ska VH gå bra måste Kokkonen leverera. Det kan vi nästan fastställa. 

Anton Svensson. Garantispelare. Har fem hela allsvenska säsonger i bagaget. I samtliga av dessa har han antingen varit assisterande kapten eller kapten. En ledare såväl på isen, som utanför den. Utöver ledarskapet bidrar han även med poäng i mängder. Så se upp VH – för annars kan det smälla.

SNACKET

Snacka? Tro fan vi gjort det. Här kommer ett pottpuri av artiklar vi gjort inför premiärmatchen. Ett dignande smörgåsbord av hockeykarameller. Bara att läsa på:

  • Längre intervju med Peter "Piva" Johansson hittar ni HÄR.
  • HÄR kan ni läsa vår intervju med Jakob Karlsson inför matchen.
  • Hampus Sylvegård berättar HÄR om sina känslor inför återkomsten.
  • Ölsugna? HÄR hittar ni hur ni går tillväga under matcherna.
  • Vill ni lära känna Ludwig Wistén? Klicka HÄR. Kevin Wennström? Då klickar ni HÄR.
  • Undrar ni hur den sista VH-träningen var? HÄR, klicka där!
  • Biljettrycket? Undrar ni om det klickar ni HÄR.
  • Niklas Wikegård – vad tror han om VH? Svaret har ni HÄR.
  • Kommer ni ihåg Emil Georgsson? Visst gör ni det. Han minns tillbaka på åren i Vimmerby HÄR.

Puh. Där har ni läsning så det räcker och blir över.

VH-SKYTTELIGAN

Interna skytteligan försäsongen:

Eddie Levin 8 mål

Jesper Broeng 2

Hugo Ollila 2

SENASTE MÖTENA

26/3-2023: Nybro-VH 4–3

Mål: Eddie Levin 2, Olle Söderlund.

23/3-2023: VH-Nybro 3–2

Mål: Oscar Gustafsson, Isac Andersson, Eddie Levin.

22/3-2023: VH-Nybro 2–1

Mål: William Dageryd, Jacob Isaksson.

19/3-2023: Nybro-VH

Mål: Hugo Ollila.

18/3-2023: Nybro-VH 3–0

Mål: –

ÖVRIGA MATCHER

Oskarhamn-Djurgården, Björklöven-Västerås, Östersund-Mora, Karlskoga-Almtuna, Kalmar-Tingsryd, AIK-Södertälje.

TIPSET

3-3.

FÖLJ MATCHEN

Vi liverapporterar från matchen som startar 19:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!